Mabo schoorsteentechniek

Waar zijn alle schoorsteenvegers gebleven?

Geplaatst op

Er zijn verschillende beroepen die met de tijd verdwijnen. Wist je bijvoorbeeld dat er zo een honderd jaar geleden nog elke avond een mannetje langs de straten ging om de straatverlichting aan te steken? Een ander voorbeeld van een beroep wat je steeds minder ziet, zijn de schoorsteenvegers. Zeker met de Sinterklaasperiode is het een interessante vraag om te stellen: waar zijn alle schoorsteenvegers gebleven? Wanneer de zwarte Pieten immers door de schoorsteen gaan, moet deze natuurlijk wel mooi schoon zijn! In deze blog lees je over waar de schoorsteenvegers zijn gebleven.

De opkomst van centrale verwarming

Oorspronkelijk werden huizen voornamelijk verwarmd via een (open)haard. Vooral tijdens de industriële revolutie en het toenemende aantal inwoners in de steden namen het aantal schoorstenen en rookgaskanalen erg toe. De verstopping van deze kanalen was echter een groot probleem omdat ze een brandgevaar opleverde en ook giftige stoffen zoals koolstofmonoxide niet meer goed konden afvoeren. Dankzij de ontwikkeling van centrale verwarming is het voor veel huizen niet meer gebruikelijk dat ze voornamelijk door middel van een (open)haard worden verwarmd. Hierdoor is het aantal schoorsteenvegers afgenomen.

Wanneer moet je een schoorsteenveger nog wel inschakelen?

Hoewel schoorsteenvegers niet meer voor elke woning noodzakelijk zijn, zijn er ondanks dat elke woning tegenwoordig wel een andere vorm van verwarming heeft, nog steeds situaties wanneer je een schoorsteenveger moet inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je woning een open haard heeft. Let op, wanneer je een woning verhuurt, dan ben je als eigenaar ook verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de schoorsteen van de huurder schoon en veilig is. Neem dus je verantwoordelijkheid als je je woning gaat verhuren in Amsterdam of in een andere gemeente in Nederland. Voor meer informatie over je verantwoordelijkheden als verhuurder, kijk je op de website van vastgoedunie.com.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij maboschoorsteentechniek nemen we met je door wat je kan doen om je woning en schoorsteen in een uitstekende conditie te houden.

Contactgegevens

Via info @ maboschoorsteentechniek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden