Mabo schoorsteentechniek

Koopgids voor matrassen: Hoe kies je het juiste matras?

Geplaatst op

Het vinden van een nieuwe matras kan een moeilijk proces zijn. Het kiezen van een matras op basis van materiaalsamenstelling, prijs en andere factoren vereist uitgebreid productonderzoek is geen eenvoudige taak, aangezien honderden merken en retailers nieuwe matrassen online en in winkels aanbieden. In dit blog helpen we je bij het kiezen van het matras dat het beste bij je past.

Wanneer moet je je matras vervangen?

Je moet overwegen om een nieuwe matras op maat te kopen als:

Het matras is ouder dan zeven jaar

Veel factoren beïnvloeden de levensduur van een matras. Sommige matrastypes, zoals latex- en luchtbedden, zijn duurzamer dan andere en minder gevoelig voor slijtage. Ook de slaapgewoonten zijn een overweging, want een matras dat nacht na nacht wordt gebruikt, zal sneller slijten dan een matras dat minder vaak wordt gebruikt. De algemene vuistregel is echter dat je je matras om de zeven jaar moet vervangen – ongeacht hoe lang het bed onder de garantie valt.

Je ligt vaak te woelen en komt niet lekker in slaap

Sommige matrassen bieden een betere algemene ondersteuning dan andere, ongeacht hun leeftijd. Als je wakker wordt van pijn of drukpunten begint te ontwikkelen die je voorheen niet storen, dan moet je overwegen je huidige matras te vervangen – ook al is het vrij nieuw.

De matras heeft een aanzienlijke doorzakking of diepe inkepingen

Alle matrassen hebben de neiging om na voldoende gebruik door te zakken in het slaapoppervlak. Ook kunnen er inkepingen ontstaan op plaatsen waar de slapers een hogere concentratie aan gewicht hebben. Overmatige verzakkingen en diepe inkepingen ondermijnen de ondersteuning van de matras en kunnen voor de slapers ongemak veroorzaken.

Je lichaam is veranderd sinds je het matras hebt gekocht

Overmatige gewichtstoename of -afname kan het gevoel van je matras veranderen, omdat factoren als gewenste stevigheid en ondersteuning vaak afhangen van het lichaamsgewicht. Medische diagnoses zijn een ander punt om te overwegen, vooral voor slaapstoornissen die bepaalde personen onevenrediger treffen. Slaapapneu heeft bijvoorbeeld vooral gevolgen voor rugliggers (omdat ze meer vatbaar zijn voor snurken); een matras voor rugliggers is mogelijk niet meer geschikt als bij de eigenaar slaapapneu is vastgesteld.

Je wilt een beter matras

Of je de matras die je sinds de middelbare school heeft gebruikt of een duurder bed wilt vervangen, lijkt geschikter dan je huidige model – soms is het goed om je matras te upgraden, ook al is het niet nodig. Het is niet verrassend dat ruwweg tweederde van de matrasbezitters een hogere tevredenheid meldt na vervanging van hun oude matras door een duurder model.

Hoe een nieuwe matras te kiezen

Bij de keuze van een nieuwe matras zijn er twee soorten zaken waar je rekening mee moet houden: (1) welk type slaper je bent, en (2) de basiskwaliteiten van de matrassen die op de markt verkrijgbaar zijn. Door je unieke slaapkwaliteiten af te wegen tegen de achtergrond van de beschikbare matrassen, kunt je je mogelijkheden aanzienlijk beperken.

Let op: hoewel we hebben vastgesteld dat bepaalde matrastypes beter werken met bepaalde soorten slapers, is de voorkeur voor een matras uiteindelijk subjectief. Daarom raden wij je aan om naar een lokale winkel te gaan en verschillende matrastypes te proberen voordat je online koopt.

Slaappositie

Iedereen heeft zijn favoriete positie om in te slapen. Verschillende posities hebben verschillende ondersteuningsvereisten, dus je ideale matras zal afhangen van of je een zij-, rug-, buik- of combislaper bent. Over het algemeen geven buik- en rugliggers de voorkeur aan steviger, minder conformerende matrassen, terwijl zachtere of conformerende matrassen perfect zijn voor ondersteunende zijslapers.

Gewicht

Zwaardere dwarsliggers hebben de neiging om heter te slapen (zie hieronder) en ervaren meer zonken op zachte matrassen dan hun lichtere soortgenoten. De meeste lichtere dwarsliggers kiezen meestal voor zachtere matrassen, terwijl zwaardere dwarsliggers de voorkeur geven aan stevigere opties. Ondersteunende, minder conforme matrassen zoals binnenvering en hybride keuzes zijn ook populair onder zware dwarsliggers.

Als je een andere voorkeur heeft dan voor je gewichtsgroep, zorg er dan voor dat je matras voldoende ondersteuning biedt. Een zwaardere zijslaper kan bijvoorbeeld kiezen voor een latex- of schuimmatras om problemen met drukpunten te voorkomen. Dit is prima, zolang het maar steun biedt en het is niet te moeilijk om verder te gaan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij maboschoorsteentechniek nemen we met je door wat je kan doen om je woning en schoorsteen in een uitstekende conditie te houden.

Contactgegevens

Via info @ maboschoorsteentechniek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden