Mabo schoorsteentechniek

Huiszwam: hoe bestrijd ik dit?

Geplaatst op

Mensen die verschillende ruimten in hun woning hebben waar slechte ventilatie is, stilstaande lucht, een hoge luchtvochtigheid (+70%) en een temperatuur die tussen de 10 en 23 graden Celsius ligt, moeten echt even deze blog lezen, want hun woning is in gevaar. Het is namelijk zo dat huiszwam, die het hout van je huis opeet, heel goed kan gedijen onder de hierboven geschetste condities. Wat kun je hieraan doen, hoe bestrijden we huiszwam? We nemen het in deze blog met je door. 

Hoe voorkom ik huiszwam? 

Het is van het grootste belang om huiszwam te voorkomen, maar hoe doe je dat? Eigenlijk zijn de oplossingen niet zo ingewikkeld: je moet goed ventileren, zorg dat de lucht in beweging blijft. Daarbij is het goed om vochtige ruimtes extra in de gaten te houden, denk aan de keuken of de badkamer. 

Wanneer je net in een woning getrokken bent en je nog de keuze hebt om een houtvloer te vervangen voor een betonvloer, dan zou dit een prima preventieve maatregel kunnen zijn. Ook in de kelder komt de zwam voor. Houd deze ruimte ook in de gaten. 

Hoe krijg ik huiszwam weer mijn huis uit?

We raden je aan om een bedrijf in de arm te nemen die de huiszwam kan verwijderen. Het is belangrijk dat het hout (daar gaat de zwam op zitten) wat aangetast is, wordt verwijderd. Daarna moet het behandeld worden met chemicaliën. Wanneer de vloer aangetast is, dan is het zaak dat ook de kruipruimte flink uitgegraven wordt. Zo blijven er geen sporen achter die later weer voor ellende kunnen zorgen. 

Het is een specialistisch werkje dat dus de nodige kennis en kunde vraagt. We raden het je dan ook af om het zelf te doen. 

Wanneer je een bedrijf dit laat doen zullen de resultaten veel beter zijn en ben je ook veel sneller van de zwam af. Deze komt in de meeste gevallen dan ook niet meer terug. Wel blijft het belangrijk om de preventietips van hierboven in je achterhoofd te houden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij maboschoorsteentechniek nemen we met je door wat je kan doen om je woning en schoorsteen in een uitstekende conditie te houden.

Contactgegevens

Via info @ maboschoorsteentechniek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden