Mabo schoorsteentechniek

Hoe richt ik een relaxkamer in met kleur?

Geplaatst op

Er zijn tal van kleuren sikkens verf die kunnen helpen om een kamer in te richten. In deze blog nemen we een aantal kleuren met je door waardoor je sneller een relaxkamer kunt realiseren. Lees snel verder, dan leer je welke betekenis kleuren hebben en hoe je ze voor een relaxkamer kunt gebruiken.

Kleuren en hun betekenis

Voor elk doel zijn er andere kleuren die je kunt inzetten. Om de relaxkamer te kunnen maken, is begrip van de kleuren en hun betekenis belangrijk. We zetten ze hieronder even voor je op een rij:

  • Zwart: mysterie, kracht en dood
  • Wit: hoop, eenvoud, puurheid en dood
  • Blauw: rust, vertrouwen
  • Grijs: saai, veilig, stabiel
  • Groen: fris, vitaal, groeien
  • Oranje: innovatief, idea en creatief
  • Paars: wijsheid, waardigheid (kleur zien we vaak in Roomse kerk)

Degelijke kleuren zijn niet allemaal toepasbaar in een relaxkamer.

Welke kleuren pakken we voor de kamer?

Als we kijken naar de genoemde kleuren, dan zien we een aantal die echt goed passen in de relaxkamer. We denken met name aan: blauw, groen, maar ook wit. Kijk naar de verschillende “betekenissen” en dat is dan direct de betekenis. Dit is echter geen semantische betekenis, maar een ervarings-intuïtieve, omdat het uit de interactie met de kleur komt en dat daar een gevoel uit naar voren komt dat correspondeert met de kleur die de waarnemende persoon ziet. Kleuren zijn ook cultureel bepaald, dat wil zeggen dat een kleur in twee culturen twee verschillende betekenissen kan hebben. Zwart is in het westen een kleur van rouw, maar wit draagt deze betekenis ook. Er zijn meer landen op de wereld waar wit gehanteerd wordt voor de uitdrukking van deze gevoelens, dan dat daar de kleur zwart voor ingezet wordt. Je wordt dus ook door je cultuur geconditioneerd over hoe je over een kleur denkt. Er zijn dus meerdere niveaus werkzaam als we het hebben over kleuren:

  • de direct invloed op ons zicht, een biologisch gegeven dus
  • en de culturele symboolfunctie van een kleur

Er zijn nog veel meer betekenissen die aan kleuren worden toegekend. Interessant om er eens in te duiken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij maboschoorsteentechniek nemen we met je door wat je kan doen om je woning en schoorsteen in een uitstekende conditie te houden.

Contactgegevens

Via info @ maboschoorsteentechniek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden