Mabo schoorsteentechniek

Hoe houd ik de centrale verwarming van mijn woning in een goede staat?

Geplaatst op

Zoals veel dingen in je woning is de centrale verwarming een aspect dat je in goede conditie wilt houden. Gelukkig kun je dit op een aantal eenvoudige manieren zelf doen. In deze blog willen we het graag met je doornemen, zodat je dit periodiek bij kunt houden. Zo doe je veel langer met je centrale verwarming en kun je bij eventuele problemen veel zaken zelf oplossen. Lees snel verder om de tips te ontdekken. Heb je de blog uit? Check dan ook even onze andere blogs op het forum. Dan ben je weer helemaal op de hoogte van de techniek in je huis die wonen comfortabel maakt.

Houd je verwarming kalkvrij

Een centrale verwarming kan vervuild raken aan binnenkant. De oorzaken hiervan zijn vaak de aanwezigheid van kalkaanslag en roest. Je merkt deze vervuiling aan het feit dat een centrale verwarming niet zo goed presteert, als je bijvoorbeeld bijzonder hard moet stoken om de kamers van je woning warm te krijgen. Dit is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig kun je iets doen om de vorming van kalkaanslag in je verwarming te voorkomen.

Schaf een waterontharder aan

Wij raden je aan om een waterontharder aan te schaffen als je in een gebied woont waar hard water uit de kraan komt, dat is water met veel kalk erin. Je kunt heel gemakkelijk checken of dit laatste het geval is, door vast te stellen of je waterkoker of senseo vaak kalkaanslag heeft. Een waterontharder zorgt ervoor dat kalk zich niet afzet tegen de leidingen van je woning en de verschillende apparaten waarin water aanwezig is. Op deze manier is het ook mogelijk om kalkaanslag in de verwarming en verwarmingsketel te voorkomen. De waterontharder sluit je gemakkelijk aan op de hoofdkraan, deze ontharder doet zijn werk zelf met magnetische straling. Je hebt er geen onderhoud aan. Op waterontharder.com vind je alle informatie hierover.

Ontluchten 

Het kan ook nodig zijn dat de centrale verwarming in sommige kamers ontlucht moet worden. Dit kun je heel eenvoudig doen met behulp van een sleuteltje en de ontluchtingsopening. Er zijn een aantal dingen die je moet doen om dit proces op een goede manier te doorlopen. Hoe je dit doet? We nemen ze hieronder met je door:

  • Draai de radiatoren open
  • Zet de thermostaat maximaal, voor zo’n 10 minuten
  • Zet nu 10 minuten de thermostaat op zijn laagst
  • Nu draai je de radiatoren voor 10 minuten dicht
  • Het is nu mogelijk om te ontluchten. Hiervoor gebruik je de ontluchtingssleutel. Het is slim om beneden met ontluchten te beginnen en daarna de bovenste verdieping te doen. Zorg wel dat je een emmer of een doek onder de ontluchtingsopening houdt, er kan namelijk wat water uitkomen
  • Als je klaar bent met ontluchten kun je alle knoppen weer open draaien. Daarna kun je de thermostaat weer hoger zetten.
  • Tenslotte controleer je de cv-ketel. Kijk of de druk voldoende is. Houd 1,6 bar aan.

Wanneer je deze stappen doorlopen hebt, is de ontluchting van de verwarming in de meeste gevallen succesvol. Wanneer je nog steeds problemen ervaart, herhaal het hele proces nogmaals. Veel succes met het onderhoud van je woning. En vergeet niet die waterontharder aan te schaffen!

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij maboschoorsteentechniek nemen we met je door wat je kan doen om je woning en schoorsteen in een uitstekende conditie te houden.

Contactgegevens

Via info @ maboschoorsteentechniek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden